Gör det själv: Kitta om fönster och spara energi

Lär dig förnya dina rutor och minska draget i ditt hem. Spara på värmen med rätt tekniker för att täta glasytor. När kylan kommer smygande är det många som upptäcker att det drar in från fönstren. Det är då produkter för att kitta om fönster kommer till sin rätta. Att underhålla sina fönster årligen genom att förse de med nytt kitt är ett utmärkt sätt att öka energieffektiviteten i sitt hem. Kittningsprocessen är inte bara för att förhindra drag. Det bidrar även till att skydda träramarna från fukt och förlänger därmed fönstrens livslängd. Med rätt material och verktyg är det ett arbete som passar de flesta hemmafixare.

Att utföra detta arbete kräver några grundläggande verktyg som en kittkniv, en ren trasa och kanske en värmepistol om det gamla kittet är hårt. Först måste det gamla kittet tas bort noggrant. Det är viktigt att ytan där det nya kittet ska ligga är ren och torr för att få en god vidhäftning. Därefter appliceras det nya kittet försiktigt längs fönsterrutans kanter. Glöm inte att jämna ut kittet så att det blir slätt och snyggt. När du har kittat om dina fönster korrekt, har du inte bara minskat risken för drag och sänkt dina uppvärmningskostnader, men du har också bidragit till att bevara ditt hem och förbättra dess övergripande komfort.

Färdigställande och underhåll efter att kitta om fönster

Att kitta om fönster är mer än bara en förebyggande åtgärd mot väder och vind; det är ett sätt att förlänga dina fönsters estetik och funktion. När du har applicerat nytt kitt och det har torkat, är nästa steg att skydda det mot elementen med färg. Måla försiktigt över det torkade kittet för att säkerställa att det håller sig intakt under många år framöver. Kom ihåg att regelbundet kontrollera dina fönster för sprickor i kittet för att undvika framtida problem. Det är också klokt att rengöra dina fönster och dess ramar minst en gång per år för att skydda mot smuts och eventuell skada som kan medföra att du behöver kitta om fönster igen. Genom att kitta om dina fönster och utföra regelbundet underhåll, säkrar du hemmets isolering och upprätthåller dess charm, vilket gör ditt hem mer välkomnande och energieffektivt.